jaro
Viac nápadov od jaro
jaro halmo The Nativity of our Lord God and Savior Jesus Christ Рождество нашего Господа Бога и Спасителя Иисуса Христа

jaro halmo The Nativity of our Lord God and Savior Jesus Christ Рождество нашего Господа Бога и Спасителя Иисуса Христа

Africa | An aerial view of Beta Giyorgis church cut out of bedrock. Lalibela, Ethiopia. | ©James P Blair

Africa | An aerial view of Beta Giyorgis church cut out of bedrock. Lalibela, Ethiopia. | ©James P Blair

Lalibela, Ethiopia. Churches carved into the ground, out of the bedrock, from 12th and 13th centuries.

Lalibela, Ethiopia. Churches carved into the ground, out of the bedrock, from 12th and 13th centuries.

jaro halmo  The saint of John the Baptist Святой Иоанн Креститель

jaro halmo The saint of John the Baptist Святой Иоанн Креститель

Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 година од Климент Охридски, а од 893 година му се придружил и Наум Охридски. Остатоците од оваа школа не се зачувани, но се лоцира во охридската месност Имарет. Како обележје на оваа школа е што ја зачувала кирилометодиевската глаголска традиција. Во Охридската школа кирилицата ќе почне да се применува дури по XII век.

Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 година од Климент Охридски, а од 893 година му се придружил и Наум Охридски. Остатоците од оваа школа не се зачувани, но се лоцира во охридската месност Имарет. Како обележје на оваа школа е што ја зачувала кирилометодиевската глаголска традиција. Во Охридската школа кирилицата ќе почне да се применува дури по XII век.

глаголица - Google Search

глаголица - Google Search

Glagolitic SYMBOLISM | Hlaholika.sk

Glagolitic SYMBOLISM | Hlaholika.sk

monks of mount athos -

monks of mount athos -

The Byzantine reliquary of the True Cross, called Stafrothiki of Limburg..

The Byzantine reliquary of the True Cross, called Stafrothiki of Limburg..

Изображение с кодом 2777229

Изображение с кодом 2777229